fot. Jolanta Chytrowska
Przepis na walentynkową kolację
Walentynki już wkrótce. Zaskocz swoją ukochaną osobę i zaserwuj jej coś dobrego. Przedstawiamy przepis na pyszną kolację, nadesłany przez naszą stałą internautkę.
2017-02-10, 10:44



Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Składniki:
- polędwica wieprzowa 2 sztuki,
- suszone pomidory w małym słoiku,
- szpinak mrożony,
- śmietana 30%,
- oregano suszone,
- czosnek,
- sól, pieprz,
- przyprawa do mięs,
- olej.



Przygotowanie:
Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Każdy kawałek mięsa dopraw solą i pieprzem, czosnkiem oraz przyprawą do mięs.
Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem, nadziewaj polędwiczki farszem.
Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.
Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.

Przepis nadesłała stała czytelniczka Jolanta Chytrowska - yolla.blog.pl.

Jeżeli chcesz podzielić się swoim unikatowym przepisem to wystarczy, że wyślesz go do nas na adres przepis@inowroclawianka.pl, a na pewno go opublikujemy.