fot. Jolanta Chytrowska
Przepis na walentynkowe ciasteczka
Pyszne i szybkie ciasteczka w kształcie serc na pewno trafią do serca Waszej ukochanej połowy.
2017-02-13, 11:32

r  e  k  l  a  m  a



Składniki:
- kostka do pieczenia Kasia lub palma 250g,
- mąka 2,5 szklanki,
- cukier puder 1 szklanka,
- 1 żółtko,
- cukier waniliowy 1 opakowanie,
- dżem malinowy.



Masło, mąkę, cukier puder, żółtko i cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto włożyć w folie i odstawić do lodówki na 40 min.
Rozwałkuj ciasto na stosunkowo cienką warstwę i powykrawaj różne kształty. Ja wycięłam serduszka.
Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.



Po ostygnięciu rozsmaruj trochę dżemu na spodnim ciastku i przykryj drugim ciastkiem, dociskając je tak, aby dżem zaczął wypływać po bokach uwaga ciasteczka są kruche i mogą się połamać jak zrobimy to za mocno.
Odstawić do zaschnięcia dżemu aby ciastka się nie rozchodziły, na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Przepis nadesłała stała czytelniczka Kuchnia Yolki.

Jeżeli chcesz podzielić się swoim unikatowym przepisem to wystarczy, że wyślesz go do nas na adres przepis@inowroclawianka.pl, a na pewno go opublikujemy.