fot. Kuchnia Yolki
Przepis na dietetyczną zupę krem
Dzisiaj zaproponuje coś dla tych, którzy liczą kalorie. Bardzo pożywna, zdrowa i smaczna zupa krem z marchewki.
2017-03-17, 12:15

r  e  k  l  a  m  a



Potrzebne nam będą:
1kg marchwi,
1l bulionu warzywnego (może być z butelki lub kostki bulionowej)
ser feta,
pestki dyni,
pestki słonecznika,
3 ząbki czosnku,
0/5 łyżki masła,
śmietana według uznania można dodać mleko zamiast śmietany,
pieprz i sól.

Wykonanie:
Marchew obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj bulion warzywny. Czosnek obierz pokrój w kostkę.



Masło roztop w dużym garnku i wrzuć czosnek, podsmaż mieszając, aby czosnek się zarumienił, ale nie przypalił.
Do garnka dodaj pokrojoną marchewkę oraz bulion. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Kiedy marchewka będzie już miękka zdejmij z ognia, posól i popieprz do smaku. Wystudź wywar, a potem dodaj śmietanę i zmiksuj na gładka masę.
Ziarna dyni i słonecznika wsyp na sucha patelnię i podsmażaj, pilnując aby nie przypalić.



Fetę pokroić w kostkę. Krem przełożyć do miseczki, dodać fetę, posypać pestkami.



Przepis nadesłała stała czytelniczka Kuchnia Yolki.

Jeżeli chcesz podzielić się swoim unikatowym przepisem to wystarczy, że wyślesz go do nas na adres przepis@inowroclawianka.pl, a na pewno go opublikujemy.