fot. Kuchnia Yolki
Pyszne polędwiczki w sosie śliwkowym
Kolacja dla dwojga? Przedstawiamy pyszny przepis na polędwiczki, nadesłany przez naszą stałą internautkę.
2017-04-19, 11:53

r  e  k  l  a  m  a



Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz

Sos:
300 g śliwek
6 łyżeczek cukru
20 g masła
pół cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml wina czerwonego wytrawnego



Wykonanie:
Mięso umyj i osusz. Oczyść mięso z górnej błony.
Polędwiczkę pokrój na medaliony po ok. 2-3 cm. Przełóż do kuchennej miski i polej lekko oliwą. Obierz czosnek i drobno pokrój, dodaj do mięsa. Posól i popieprz. Odstaw do lodówki do zamarynowania.

Śliwki umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki i jeszcze raz przekrój każdą połówkę na pół.
W rondelku zagotuj wino, dodaj śliwki oraz cukier. Jak tylko śliwki zwiędną, zmniejsz ogień. Z mąki ziemniaczanej i wody zrób mały rozczyn i wlej do sosu mieszając, tak aby nie było grudek. Na koniec dodaj masło i wymieszaj, posól delikatnie i popieprz. Dodaj sok z cytryny.

Na patelni podsmaż z każdej strony medaliony z polędwiczki na złoty kolor. Sos lekko podgrzej i wylej na półmisek.
Ułóż medaliony dekoracyjnie w linii na sosie. Do dekoracji najlepiej pasuje świeża śliwka.

Przepis nadesłała stała czytelniczka Kuchnia Yolki.

Jeżeli chcesz podzielić się swoim unikatowym przepisem to wystarczy, że wyślesz go do nas na adres przepis@inowroclawianka.pl, a na pewno go opublikujemy.