fot. nad.
Wiosna w ruch! Jak za nią nadążyć?
Wiosną znowu chce się biegać, skakać, spacerować – znowu chce się żyć! O tym jak wspierać wiosenny przypływ sił i energii odpowiednią, zbilansowaną dietą, mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii Collegium Medicum UJ, ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
2017-05-17, 10:56





Jak przygotować się do aktywnej wiosny?

Ciepły wiosenny wiatr to dla wszystkich sygnał do wyjścia na dwór. Zajmujemy ławki na osiedlowych skwerkach, wyciągamy rowery z garaży, plecaki z pawlacza i wygodne buty. Sezon aktywności na świeżym powietrzu czas zacząć! Dobrze zrobić to z rozmysłem, tak by w pełni cieszyć się piękną pogodą i dobrym wiosennym nastrojem. Na początek warto ustalić, co i gdzie chcemy robić. Opcji jest wiele: od spaceru po najbliższym parku, przez rodzinny piknik na świeżym powietrzu, aż po dłuższą wycieczkę za miasto. Jeśli ma się dobry pomysł i plan, nie trzeba wcale brać urlopu, by skorzystać z wiosennej pogody, rozruszać mięśnie i wreszcie zaczerpnąć powietrza w płuca.



Warzywa i owoce w wiosennej diecie

Na wiosnę czujemy nowy przypływ sił. Warto mądrze je wspierać, by w dobrej formie wkroczyć w lato. Szczególnie istotną rolę ma w tym nasz sposób odżywiania, ważne by był zróżnicowany oraz bogaty w warzywa i owoce.

- Jeśli na wiosnę chcemy wzmocnić nasze siły, sięgnijmy po owoce i warzywa – nasze naturalne źródło witamin, soli mineralnych i antyoksydantów. Naturalne suplementy są dobrze przyswajalne i całkowicie bezpieczne – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, ekspertka kampanii Soki i musy – witaminy w SMART formie.



SMART sposób na zapakowanie plecaka

Przypływ świeżego powietrza i duża dawka ruchu to też zwiększone zapotrzebowanie na energię. Długi spacer często kończymy jedząc przypadkowo kupione przekąski, niezbyt wartościowe energetycznie ani odżywczo. Warto wcześniej przygotować się na głód, który przecież i tak nas dopadnie. Możemy już w domu przemyśleć smaczne, proste i wygodne przekąski, które dodadzą nam sił na kolejnych parę kilometrów na rowerze czy pokonanie stromego pagórka w lesie. Zanim wyruszymy z domu przygotujmy sobie i najbliższym coś wartościowego do zjedzenia. Może to być smakowita sałatka zapakowana do pojemnika, kanapka z ulubionym serem, banan czy jabłko. Jeśli nie mamy ochoty lub czasu, by pakować, myć i obierać owoce, skorzystajmy z wygodniejszych rozwiązań. Zapakowana do plecaka saszetka musu owocowo-warzywnego lub butelka 100% soku owocowego czy warzywnego świetnie zastąpi jedną z pięciu zalecanych przez ekspertów porcji owoców i warzyw.

- Pamiętajmy jednak, że owoce i warzywa to podstawa zbilansowanej diety przez cały rok. Dieta bogata w owoce, warzywa lub soki i musy, którymi możemy zastąpić jedną z zalecanych porcji, zapewnią nam dobrą formę fizyczną oraz dobre samopoczucie. To inwestycja w siebie, która na pewno nam się zwróci – radzi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Soki i musy, które nie zawierają dodanego cukru, sztucznych barwników i konserwantów, praktycznie nie różnią się składem od świeżych owoców i warzyw, z których zostały wyprodukowane.

Kampania "Soki i musy – witaminy w wygodnej formie" jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.
Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage Żyj SMART na Facebooku.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku. Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl.

.