fot. materiały prasowe
Jesienny pudding chlebowy na śniadanie
Ciągły pośpiech w pracy, domowych obowiązkach, ale też w jedzeniu starajmy się choć czasem zamienić na delektowanie się chwilą. Jak to zrobić? Zamiast naprędce przygotowanej w domu kanapki czy fast foodów w pracy, rozpocznijmy dzień, rozkoszując się pożywnym śniadaniem na ciepło.
2017-10-03, 16:07



Prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas w dobry nastrój i doda energii na cały dzień.

Składniki na cztery porcje:
Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) - 200 g
żółtka jaj - 3
suszona żurawina - 50 g
dojrzałe gruszki - 3 sztuki
mleko - 250 ml
woda - ok. 100 ml
masło - 20 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
syrop klonowy - 2 łyżeczki

Przygotowanie:
Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy Dan Cake pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!

Smacznego!