fot. nad.
Buraczkowe szaleństwo z okazji...
Kto z nas nie zna z dzieciństwa smaku barszczu ukraińskiego czy zupy botwinki. Buraki - ich podstawowy składnik - to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, czasem niestety niedoceniane jak należy. Obchodzony już w najbliższy piątek Dzień Buraka to doskonała okazja, by poeksperymentować w kuchni i uczynić to bordowe warzywo bohaterem naszego menu.
2017-11-21, 14:14



Pyszny, wyrazisty, wszechstronny. Burak, bo o nim mowa, to niezwykle ciekawe warzywo, o znacznie szerszym zastosowaniu w menu niż tylko w formie dobrze znanej nam surówki z chrzanem. Obchodzony już w najbliższy piątek Dzień Buraka to doskonała okazja, by poeksperymentować w kuchni i uczynić to bordowe warzywo bohaterem naszego menu. Okazji do świętowania nigdy dość, szczególnie jeśli małe celebracje nierozerwalnie łączą się z przepysznymi smakołykami. Przypadający na 24 listopada Dzień Buraka może stać się idealną szansą na smakowitą odskocznię od codzienności. Puśćmy zatem wodze kulinarnej fantazji i pokuśmy się o przygotowanie apetycznych potraw z aromatycznym i zdrowym warzywem w roli głównej.

#1: Buraczany krem

Kto z nas nie zna z dzieciństwa smaku barszczu ukraińskiego czy zupy botwinki. Szybszym w przygotowaniu i bardziej nowoczesnym odpowiednikiem tych niezapomnianych smaków jest buraczana zupa krem. Upieczone wcześniej, obrane i pokrojone w kostkę buraki wystarczy ugotować w warzywnym bulionie wraz ze wzbogacającym smak kremu jabłkiem i bardzo jesiennym fenkułem. - Dobrym uzupełnieniem do kremowej zupy będzie kromka delikatnego pieczywa chrupkiego np. z dodatkiem sezamu - radzi Wiktor Kowalski z Dan Cake. - To doskonała, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.

#2: Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem

Buraki doskonale sprawdzą się w roli dodatku śniadaniowego. Szczególnie jeśli posłużą za bazę pysznego, kremowego hummusu. Jego wyrazisty kolor na pewno pobudzi nasz apetyt o poranku i dostarczy dużo energii. - Kluczowym składnikiem sycących tostów jest oczywiście chleb. Nasz nowy American Toast XXL, tak w wersji pszennej, jak i pełnoziarnistej, pozwoli na przygotowanie smakowitych, chrupiących tostów dla całej rodziny - mówi ekspert firmy Dan Cake. - Dzięki większej niż w tradycyjnym chlebie kromce, która dodatkowo nie przesiąka od wilgotnych dodatków, przygotujemy sycącą przekąskę - dodaje ekspert Dan Cake.

Składniki na 4 porcje:
- Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) - 4 kromki
- czerwone buraki - 2 średnie sztuki
- biała ciecierzyca z puszki - 250 g
- czosnek - 1 ząbek
- sok z cytryny - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- tymianek suszony - 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- kapary marynowane - 1 łyżka
- jajka - 4 sztuki

Przygotowanie: Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.



#3: Wegetariańskie klopsiki z buraczków

Obiadowe oblicze buraka pod postacią sałatki czy barszczu to zaledwie wstęp do obszernego rozdziału domowej kuchni. Prostym i oryginalnym daniem są klopsiki z buraka, smażone na wzór tradycyjnych mielonych. Wykorzystujemy utarte na grubym oczku ugotowane warzywa, które łączymy z kaszą jaglaną, jajkiem, ziarnami słonecznika, cebulą, czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Następnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem i gotowe.

#4: Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Burak to także świetna baza do wytrawnych przekąsek. Przykład? Konfitura ze smażonych na maśle drobno utartych buraczków, z imbirem, cynamonem, sokiem z cytryny oraz octem jabłkowym i płatkami migdałów. Treściwym dodatkiem do tej buraczanej konfitury będą filety śledziowe, których intensywny smak przełamie odrobina łagodnego twarożku. Tak skomponowane dodatki układamy na pieczywie chrupkim lub mięciutkim chlebie tostowym i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.



#5: Wykwintne carpaccio z buraka

Popularną przekąską jest także carpaccio z buraka, którego kolor do złudzenia przypomina oryginalny składnik przekąski o włoskim rodowodzie - mięso wołowe. Carpaccio z buraka sprawdzi się doskonale jako przystawka lub lekka lunchowa przekąska w ciągu dnia. Najlepszymi dodatkami do pieczonego lub gotowanego buraka, podanego w formie carpaccio, są pikantne listki rukoli, prażone ziarna dyni, ser feta oraz oliwa z oliwek. To przepyszna, niskokaloryczna, zdrowa i gotowa do podania w zaledwie kilka chwil potrawa.