fot. materiały prasowe
Pomysł na danie postne, ale nie nudne
Choć trwający właśnie adwent nie wiąże się tak silnie z postnym jedzeniem jak ma to miejsce w przypadku Wielkiego Postu przed Wielkanocą, to dobry czas, aby pomyśleć o przedświątecznej diecie oczyszczającej albo chociaż o wprowadzeniu do swojego menu wspomagających odchudzanie i zdrowych produktów.
2017-12-12, 14:19



Połączenie bogatej w białko, obniżającej cholesterol ciecierzycy z zawierającą błonnik soczewicy w formie pożywnej zupy z lekkim pieczywem chrupkim to idealna propozycja zarówno na przedświąteczny post, jak i oczyszczenie organizmu po żywieniowych grzeszkach w czasie świąt.

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy z chrupiącym dodatkiem

Składniki na 4 porcje: - ciecierzyca - 300 g
- soczewica zielona - 300 g
- bulion warzywny - 2 litry
- sól i pieprz - do smaku
- sos sojowy - 3 łyżki
- rozmaryn - 3 gałązki
- pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake - 4 kromki

Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem od Dan Cake.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka - szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy