fot. materiały prasowe
Awokado z miętą. Przekąska na Sylwestra
Planujesz przygotowanie szybkich i prostych przekąsek na sylwestrową domówkę i szukasz do nich dodatków? Sprawdzony patent to prosty dip, który w połączeniu np. z nachosami stworzy duet, w sam raz na karnawałowe party. Wypróbuj przepis na ekspresowy dip z awokado oraz miętową nutą i zaserwuj swoim gościom menu w meksykańskim stylu.
2017-12-29, 12:16



Porcja: 1 miseczka
Czas: ok 15 minut

Składniki:
- dojrzale awokado - 2 sztuki - Śmietana 12% (np. od OSM Piątnica) - 4 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- świeża mięta - 2 gałązki
- sól, pieprz i cukier do smaku

Wykonanie: Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę i łyżką wyciągnąć miąższ. Następnie w misce rozdrobnić wszystko dokładnie widelcem. Kolejno dodać śmietanę, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać. Rada: Jeśli twoje awokado jest twarde zmiksuj je przy pomocy blendera.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.