fot. materiały prasowe
Dzień Babci i Dziadka uświetnij pysznym tortem
Kochają nas, rozpieszczają, cieszą się sukcesami, wspólnie z nami przeżywają niepowodzenia. Święto Babci i Dziadka - bo o nich mowa - zbliża się wielkimi krokami. W ten szczególny dzień przygotujmy dla nich coś specjalnego, co osłodzi im życie.
2018-01-15, 18:51



Niezwykle szybki tort na bazie gotowych spodów tortowych, nasączony odrobiną likieru, wypełniony konfiturą i polany lukrem to idealna propozycja dla tych, którzy chcą samodzielnie przygotować coś słodkiego dla dziadków, a nie są mistrzami w kuchni.

Szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem

Składniki na 16 porcji:
- gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
- likier pomarańczowy - 1/2 szklanki
- woda - 1/4 szklanki
- sok z cytryny - dwie łyżki - konfitura żurawinowa - 2 słoiczki po 250 g
- cukier puder - 100 g
- woda do lukru - dwie łyżki
- żurawina świeża do dekoracji

Przygotowanie: Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.

Smacznego!